Αμετακίνητος ο Ερντογάν για Κυπριακό | ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Αμετακίνητος ο Ερντογάν για Κυπριακό | ΠΟΛΙΤΙΚΗ



Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας στη Γ.Σ. του ΟΗΕ, παρουσίασε χάρτες για να στηρίξει τις διεκδικήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και να επιτεθεί στο Ισραήλ για την πολιτική του στο Παλαιστινιακό.

Τη ρευστότητα που επικρατεί σε σχέση με την πιθανότητα εκ νέου εκκίνησης διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, υποδηλώνει ευκρινέστατα η στιχομυθία που καταγράφηκε ενώπιον των τηλεοπτικών καμερών ανάμεσα στους υπουργούς Εξωτερικών Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη και Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στη Νέα Υόρκη. Πάντως, όπως φάνηκε και από την τοποθέτηση του προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, η στάση της Αγκυρας για το Κυπριακό, αλλά και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, παραμένει σταθερή. 

«Παρά τις μακρόχρονες διαπραγματεύσεις, το Κυπριακό δεν έχει λυθεί λόγω της ασυμβίβαστης, άνισης και άδικης θέσης των Ελληνοκυπρίων», είπε ο κ. Ερντογάν. Και συμπλήρωσε ότι «στην Ανατολική Μεσόγειο θα προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα των Τούρκων και των Τουρκοκυπρίων, είμαστε ανοιχτοί σε αμοιβαία επωφελείς (win-win) προτάσεις». Επιπλέον, ο κ. Ερντογάν είπε ακόμη ότι «όσοι ζητούν μηδενικό στρατό και μηδενικές εγγυήσεις έχουν κακές προθέσεις». Ο κ. Ερντογάν αναφέρθηκε και στα πυρηνικά, λέγοντας ότι είτε θα πρέπει να απαγορευθεί η χρήση τους για όλους είτε να επιτραπεί για όλες τις χώρες…

Νωρίτερα, οι κ. Ν. Χριστοδουλίδης και Μ. Τσαβούσογλου αντιπαρατέθηκαν, δημοσίως μεν, ευγενικά δε, σχετικά με το περιεχόμενο προηγούμενων διαπραγματεύσεων. Η στιχομυθία έχει ως εξής:

«Ν.Χ.: Θα συμφωνήσετε στους όρους αναφοράς; Γιατί χρειάζεται πριν η άτυπη πολυμερής;

Μ.Τ.: Πρώτα χρειάζεται να συμφωνήσουμε τι θα διαπραγματευθούμε.

Ν.Χ.: Γνωρίζουμε τι θα διαπραγματευθούμε.

Μ.Τ.: Τι; Δύο κράτη;

Ν.Χ.: Διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ξέχνα τα δύο κράτη και τη συνομοσπονδία, Μεβλούτ.

Μ.Τ.: Την τελευταία φορά, ενώπιόν σου ο πρόεδρος, έχω τα πρακτικά, μίλησε για συνομοσπονδία.

Ν.Χ.: Oχι. Κι εμείς έχουμε πρακτικά. Υπάρχει διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Ας σφίξουμε τα χέρια και ας εργαστούμε. Συμφωνείς; Είστε έτοιμοι;

Μ.Τ.: Εχουμε υποστηρίξει στο παρελθόν όλες τις προσπάθειες, περιλαμβανομένου του σχεδίου Ανάν, του Κραν-Μοντανά. Απέτυχαν. Δεν θα πω ποιος ήταν σωστός και ποιος λάθος, όμως δεν μπορούμε να αντέξουμε ακόμη μία αποτυχία.

Ν.Χ.: Σε αυτό συμφωνούμε.

Μ.Τ.: Ας συμφωνήσουμε σε προσανατολισμένη σε αποτελέσματα διαπραγμάτευση.

Ν.Χ.: Συμφωνούμε με προσανατολισμένη σε αποτελέσματα. Πρέπει να εκμεταλλευθούμε όσα επιτεύχθηκαν στην προηγούμενη διαπραγματευτική διαδικασία, γιατί την τελευταία φορά ήμασταν τόσο κοντά.

Μ.Τ.: Θέλουμε να είμαστε σίγουροι τι θα διαπραγματευθούμε. Γιατί από την πλευρά σας έρχονται διαφορετικές ιδέες. Δύο κράτη, συνομοσπονδία, ομοσπονδία.

Ν.Χ.: Μπορώ να δώσω από τώρα την απάντηση. Υπάρχει μόνο η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

Μ.Τ.: Ας ανοίξουμε συζήτηση. Αυτό που συμφωνήσαμε και με την Ελλάδα είναι να έχουμε αρχικά ανεπίσημες συναντήσεις και στη συνέχεια να εργαστούμε στους όρους αναφοράς. Γι’ αυτό πέρυσι είχα την άτυπη συνάντηση μαζί σας και με τον πρόεδρο Αναστασιάδη κι επίσης την άτυπη συνάντηση με τους πρώην υπουργούς της Ελλάδας, τον Κοτζιά, και της Βρετανίας. Πέρυσι είχαμε επίσης τριμερή συνάντηση των εγγυητριών».

Με τον κ. Χριστοδουλίδη συναντήθηκε και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ο οποίος επισήμανε ότι η Τουρκία «δεν βοηθάει στην επανέναρξη των διαπραγματεύσεων». Σημειώνεται, τέλος, ότι χθες τα τουρκικά αεροσκάφη προχώρησαν σε τρεις υπερπτήσεις, μία εκ των οποίων στο Καστελλόριζο και στη Ρω. Συνολικά, χθες, στο πλαίσιο άσκησης στην ευρύτερη περιοχή του Καστελλόριζου, τα τουρκικά μαχητικά έκαναν 38 παραβιάσεις.





Source link